Hybrid Araç ve Batarya ile İlgili Sorular & Yanıtları

Hybrid Araç ve Batarya ile İlgili Sorular & Yanıtları

2008 Honda Civic Hybrid aracım olduğundan şuradaki yazıda bahsetmiştim.

Türkiye’de Hybrid taşıtların bilinirliği arttıkça, özellikle son dönemde, çeşitli sorular alıyorum. Tüm merak edilenleri tek tek yanıtlıyorum ve bir Hybrid araç sahibi olarak tecrübelerimi paylaşıyorum.

Aşağıda, gelen soruları ve bunlara verdiğim yanıtları bulabilirsiniz.

 

NOT (2020): Yıllar içinde gelen bazı sorulara yanıt olması bakımından, 2013 yılında aracımın bataryası değiştirildiği sırada çektiğim birkaç fotoğrafı ekliyorum. Hybrid Batarya, arka koltuğun arkasında bulunuyor.

 

[/toggle]

Soru: Hybrid aracınızın şehir içi ve şehir dışı benzin tüketimi nedir?

Şehir içi;
6-7 lt/100km aralığında gerçekleşiyor.
Aracı aldığım ilk yıllarda Ankara’da yaşıyordum ve tüketim 6 lt/100km civarındaydı.
Şu anda bol yokuşlu bir şehirde yaşıyorum ve tüketim 6,5 lt/100km civarında gerçekleşiyor.

Şehirler arası;
Ortalama hız 110 km iken 5,5 lt/100km civarı.
Ortalama hız 90 km iken 4,5 lt/100km’ye kadar düşüyor.

Gaz pedalına ne kadar basıldığı tüketimi çok ciddi etkiliyor.
(Karşılaştırma yapılabilmesi açısından, geleneksel benzin motorlu Civic’in şehir içinde 10-11lt/100km civarı benzin tüketimi yaptığını eklemeliyim.)

 


Soru: Aracı ne kadar süredir kullanıyorsunuz ve Hybrid’ten memnun musunuz?

Aracım 2008 model. 2012 yılında 100 bin km’de iken satın aldım. Yıl 2017 oldu ve km sayacı 190 bin km’ye ulaştı. Ben çok memnunum. Hybrid araçların yeni modellerinin çok daha geliştirilmiş olduğunu düşünüyorum.

Diğer yandan aracın konforlu ve dolu olduğunu eklemeliyim. Hakikaten üst sınıf ve konforlu bir araç. Aşağıdaki videoda, “top speed” denemesi yapılmış ve 218 km/saat görülmüş.

Bazen “artık başka araç baksam” diyorum, fakat bırakın biraz daha iyi bir aracı, aynı seviyeden bir aracın güncel fiyatlarını görünce “hiç gerek yok” diyorum. Aracımı değiştirirsem (ki bir süre daha değiştirmeyi düşünmüyorum), öncelikle yine bir Hybrid araç bakacağım.

 

 


Soru: Hybrid aracınızın bakımlarını nerede ve nasıl yaptırıyorsunuz?

Bakım konusunda, benzinli bir aracın klasik bakımları (yağ, su, filtre vs… değişimi) dışında özel bir bakım yaptırmıyorum. Bakımda kullanılacak malzemeleri internetten kendim alıp, herhangi bir ustaya giderek değiştirmesini istiyorum. Yaşadığım şehirde, aracıma uygun ürünleri bulamıyorum. O nedenle kendim temin ediyorum. Önce motor yağı ile başladım, sonraki değişimde bir de bakmışım ne var ne yok internetten sipariş etmişim. Örneğin, ENEOS 5W/30 veya 0W/20 motor yağı.

Ancak, “Şanzıman Yağı” değişimini, işin ehline giderek yaptırıyorum. CVT şanzıman yağı, dikkat edilmesi gereken bir husus.


Ek Bilgi:
Lütfen bu yazının altındaki, 23 Şubat 2020 tarihli mesaja göz atın.

 


Soru: 2008 Honda Civic Hybrid satın almak istiyorum, nelere dikkat etmeliyim?

Bence, dikkat edilmesi gereken en önemli husus, elektrik motorunu besleyen bataryanın verimlilik durumu. Eğer batarya değiştirilmemiş ise mevcut bataryanın ömrünü doldurmuş olma ihtimali çok yüksek. Sonuçta 2008 üretimi bir araç ve şu anda yaklaşık 10 yaşında. Bataryası değişmemiş bir Hybrid Civic sıkıntılı bir sürüş sunabilir.

Batarya konusunda neler yaşadığımı, aşağıdaki çeşitli sorulara verdiğim cevaplarda anlattım.

 


Soru: Bataryanın Hondalarda bittiği söyleniyor, doğru mudur?

Öncelikle şunu bilmek lazım, tüm bataryaların aktif kapasiteleri, performansları zamanla azalıyor.

Bu bilgiyi aklımızın bir kenarında tutarak, kendi tecrübemi şöyle ifade edebilirim;
Ben aracı satın aldıktan kısa süre sonra batarya sorunu yaşadım. Çok kısa aralıklarla batarya tükeniyor ve yeniden dolana kadar araç resmen yığılıyor ve yerinden kalkmakta zorlanıyordu. Araçtan soğumuştum. Sağ olsunlar, “Honda Türkiye” ilgilendi ve garanti kapsamında bataryayı değiştirdiler. Teknolojisi daha ileri batarya takıldı (batarya, arka koltuğun arka kısmında bulunduğu için, Hybrid Civic’in bagajı, geleneksel Civic’lere göre daha az hacimli).

Batarya değişiminden sonra, aracın tüm karakteristiği değişti. Yeniden âşık oldum. Hiçbir sorun kalmadı. Batarya doluluk göstergesinde, en az 3-5 kademe daha kalıyor. Bazen çok zorlarsam, örneğin sıfır rakımdan 1500 metre yüksekliğe kısa sürede çıkarsam (deniz seviyesinden, dağlara çıkmak gibi…) batarya son kademeye düşüyor. Ancak o zaman bile yedekte bırakılan ek bir enerjisi oluyor. Acil durumlarda o devreye giriyor. Batarya değiştikten sonra, “bataryanın tamamen tükendiği (göstergenin sıfır düzeyine indiği)” vakıa sayısı 10’u bulmamıştır.

 


Soru: Aracınızın bataryasını değiştirildiniz mi?

Aracı aldıktan 1 yıl kadar sonra, garanti kapsamında bataryasını değiştirdim. 2008 model araç üzerindeki fabrika çıkışı ilk batarya ile ilerleyen yıllarda üretilen bataryalar farklı teknolojiye sahip. Yeni bataryalar hem daha uzun ömürlü hem de daha performanslı. Batarya değiştikten sonra araç kendine geldi. Bütün sıkıntılar bitti.

 


Soru: Honda Civic Hybrid için yeni bir Batarya fiyatı nedir?

Bana yazan arkadaşlardan birisi bu sorunun cevabını araştırmış. Onun cevabını aynen kopyalıyorum: “Batarya fiyatları için bir araştırma yaptım. İstanbul’da ki Çiftkurtlar Honda Servisi, 7000 TL civarı bir fiyat verdi. Ben de batarya değişimi için orayı düşünüyorum zaten.”

Not: Bu bilgi, 2017 yılının ortalarında edinilmiştir.

Not2: Benim bilgim 2012 yılından. O zamanlar yeni batarya maliyeti 4-5 bin dolar civarındaydı. Aslında, yılı ve döviz kurunu göz önüne bulundurursak, bilgiler tutarlı hale geliyor.

 


Soru: Hybrid aracın bataryasını kendim değiştirebilir miyim?

Öncelikle, yeni batarya maliyetlerini öğrenmek lazım. Batarya fiyatını biliyor ve makul olduğunu düşünüyorsanız, bu yöntem bence işe yarar.

Fiziksel olarak bataryayı değiştirebilirsiniz. Konum olarak, arka koltuğun hemen arkasında bulunuyor ancak ben bu işe bulaşmanızı kesinlikle önermem. Çünkü, batarya değişiminden sonra, yeni bataryaya uygun yazılımın araca yüklenmesi ve optimizasyonunun yapılması gerekiyor. Bunun için “işi bilen” servise gitmek şart. Ek olarak, herhangi bir Honda Yetkili Servisi bile işinizi göremeyebilir. Bu dediğimi lütfen ciddiye alın.

Ne demek istediğimi, bir sonraki soruya verdiğim cevapta aktardım.

 


Soru: Honda Yetkili Servisi, Hybrid araçlar hakkında ne kadar bilgili?

2012 yılının son aylarında bir Honda Yetkili Servisi’ndeki tecrübem şöyle:

Batarya değişiminden epeyce önceydi. Aracın üzerindeki fabrika çıkışı bataryayı kontrol ettirmek için gittiğim Yetkili Honda Servisi’ndeki ustaların, Hybrid araçlar konusunda benden daha az bilgi sahibi olduğu açıkça belli oluyordu. Aracı inceleyen usta “yazılım güncellemesi var” demiş ve yazılımı güncellemişti. Ancak güncellemeden sonra araç her zaman alıştığım gibi davranmıyordu. Önceden, “batarya hızlı bitiyor” diye düşünüyordum, güncellemeden sonra çok daha hızlı bitmeye başlamıştı. Durumu defalarca izah etsem de gün sonunda “sorun yok” deniliyordu. İtirazlarımı “Honda Türkiye”ye taşıdım ve kısa sürede “Honda Türkiye”den bir uzman geldi ve aracı inceledi. Yazılımın yanlış bir sürümünün yüklendiğini tespit etti ve doğru sürümü yükledi. (Bu noktada, yazılımcı bir tarafımın olduğunu da eklemeliyim. Uzman, araç bilgisayarındaki yazılım kayıtlarını (log’ları) bana gösterdi ve daha önce yapılan hatalı işlem ile yapılması gereken işlemi açıkladı. Sürümlerin farkını izah etti. Yetkili serviste çalışan ve kendine “usta” diyen diğer kişiler gibi aklımızla alay edercesine, “sorun yok” demedi)

Not: Bu durumun üzerinden çok zaman geçti ve ülkemizdeki Hybrid araçların hem sayısı hem de bilinirliliği arttı. Artık böyle şeyler yaşanmayacağını düşünüyorum/ümit ediyorum.

 


Soru: Honda Civic Hybrid’in batarya ömrünün dolduğu nasıl anlaşılır?

Aracı satın aldığım zamanlarda, batarya ile ilgili tecrübelerim aynen aşağıdaki videolardaki gibiydi. Bataryası bitikti. Çok hızlı boşalıp-doluyordu. Kısa bir mesafe yol aldıktan sonra, bataryanın aniden bitişi ile araç aşırı hantallaşıyor, gaz pedalına daha fazla basmama rağmen hızlanmakta zorlanıyordu. Yokuş çıkarken batarya aniden biterse, iyice sıkıntılı bir durum oluşuyordu. Araç kalksın diye pedala yüklenince, motordan aşırı yüksek ses çıkıyordu. Tekrar dolana kadar araç yığılıp kalıyordu. Yakıt tüketimi olması gerekenin üstündeydi.

Batarya değişiminden sonra tüm tablo değişti. Bütün sıkıntılar bitti.

Bataryanın aniden bitişini ve aniden tam doluşunu (dolmuş gibi yapıyor aslında) aşağıdaki videolarda görebilirsiniz.

Bataryanın ani boşalması, 1:45’te görülebiliyor:

 

Bataryanın hızlıca tam dolumu, 0:26’dan sonra görülebiliyor:

 


Soru: Super highway modu nedir?

İlk kez tecrübe ettiğimde tesadüfen gerçekleşmişti. Sonra 2-3 kere tam anlamıyla tecrübe ettim, epeyce heyecan vericiydi ancak daha sonra özellikle yapmaya çalışmadım.

Tesadüfen gerçekleşen şey şöyle oldu:
Samsun-Ankara arasında, km’lerce uzunluğunda yokuş çıkılan yol var. İlk burada gerçekleşti. 100-110 km/saat arası bir süratle “yokuş” çıkarken, yaklaşık 2,5-3 litre/100km akaryakıt tüketimi oldu. Tahminen 10 dakika böyle seyahat ettim.

Daha sonra araştırdım, olan biten şeyin (hatırladığım kadarıyla) şu olduğunu fark ettim:

“Batarya göstergesi tam dolu iken” ve bir süre (birkaç dakika kadar), aşağı yukarı 100-110 aralığında sabit hızla sürüş yapılıyorken (bir başka ifadeyle, önce “highway/otoban koşullarının” oluşması lazım), gaz pedalına kısa aralıklarla 2 defa hızlıca çek-bas yapıldığında, super highway modu devreye giriyor. Yakıt tüketim göstergesi düşüyor ve aracın her zamankinden farklı davrandığı hemen hissediliyor.

İlerleyen zamanlarda bu modu birkaç defa daha yakaladım ve ayağımı hiç pedal oynatmadığım sürece, öylece gittim.

 


Soru: Hybrid araçlar nasıl çalışıyor? Hybrid bir aracın bataryası nasıl şarj ediliyor?

“Elektrikli” araçlardan farklı olarak, “Hybrid” araçlara dışardan hiç müdahale edilmiyor. Aracı sürdükçe, batarya kendi kendini şarj ediyor. Sürekli doluyor-boşalıyor-doluyor.

Hybrid teknolojisinde araç üzerinde 2 adet motor bulunuyor. Her iki motorda (içten yanmalı motor ve elektrik motoru) temel olarak aynı anda çalışıyorlar. İhtiyaca göre birbirlerini destekliyorlar. Her şey otomatik gerçekleşiyor. Siz hiçbir şeye karışmıyorsunuz, sadece aracınızı sürüyorsunuz.

Temel olarak çalışma mantığı böyle iken, her Hybrid aracın aynı şekilde çalıştığını söyleyemeyiz.
Örneğin ben, Hybrid araçların ne kadar muhteşem olduğunu, 2012 yılında, kısa bir süre Toyota Prius kullanarak fark ettim. Türkiye’ye dönünce ikici el 2008 model Honda Civic Hybrid satın aldım. Her ikisi de Hybrid olmasına rağmen, tamamen farklı yöntemlerle çalıştıklarını fark ettim.

2008 Honda Civic Hybrid; önceliği 1.3 benzin motoruna veriyor. Araç, kalkışı ve ilerleyişi benzin motoruyla yapıyor. Diğer taraftan araçta 25 beygirlik elektrik motoru var. Bu motor, temel olarak, benzin motorunu destekleyecek şekilde çalışıyor. Düz yolda, batarya bitene kadar, 50 km/saat hıza kadar sadece elektrik motoruyla gidilebiliyor. Batarya bitince, hareket halindeyken tekrar kendiliğinden doluyor. Ancak esas görevi, hızlanmalarda ve ani güç gerektiren durumlarda devreye girerek, benzin motorunu desteklemek (aslında sürekli devrede ve kadrandaki bir gösterge ile takip edilebiliyor). Devreye girdiğinde, araç sanki 2.0 motormuş gibi tepki veriyor. Şahlanmalar oluyor ve fark hemen hissediyor. Sonuç olarak şunu diyebiliriz: Honda’nın Hybrid teknolojisinde, öncelik, yakıt tasarrufundan ziyade performansa verilmiş.

Toyota Prius; Honda’nın tersine, öncelik 75 beygirlik elektrik motorunda ve benzin motoru onu destekleyecek şekilde çalışıyor. Aracın kalkışı ve ilerleyişi elektrik motoru ile oluyor. Bu durum, elektrik motorunun gücünün yettiği hıza veya bataryanın bittiği ana kadar devam ediyor. Fakat nispeten daha sakin bir sürüş sunuyor. Ani veya yüksek hız ihtiyacı olduğunda, benzin motoru devreye giriyor. Öncelikli amaç, yakıt tasarrufu gibi görünüyor ve bunun karşılığında, performanstan biraz ödün veriliyor.

 


Soru: Bataryanın değişim süresi kaç yıldır? Yeni bataryanın ömrü nedir?

Bataryanın ömrü, sürücünün kullanım şekline bağlı diyebilirim. Km veya yıl vermek bence yanlış/yanıltıcı olur. Ayrıca, aracın üstündeki ilk batarya ile yeni bataryalar arasında teknoloji farkı var.

Kendi kullanım tecrübem şöyle: Aracı satın aldığımda bataryası bitikti. Çok hızlı boşalıp-doluyordu. Fakat garantisi devam ediyordu. Honda Türkiye ile iletişim kurdum ve 2013 yılının başında, garanti kapsamında batarya değiştirildi. O zamandan bu yana, bataryanın etkin kapasitesinde bir miktar azalma olduğunu “hissedebiliyorum”. Böyle diyorum çünkü, “Yetkili Servise” gidip ölçüm yaptırma ihtiyacı duymadım. Ancak aracın performansını etkileyecek bir durum yaşamıyorum.

 


Soru: Gerek yakıt ekonomisi gerekse konfor bakımından Honda Civic Hybrid iyi midir?

Bir örnek ile soruyu yanıtlayabilirim:
2017 Eylül ayında, 30 gün süren bir Avrupa turu yaptım. 12000 km yol yapmışım (çok şükür bir sorun yaşamadım). Şu anda 192 bin km’de ve sadece periyodik bakımlarını (motoryağı, cvt şanzıman yağı, filtreler vs.) yaptırıyorum. Aracı 2012 yılında, 100 bin km’de satın almıştım. Yakıt ekonomisi, aracı nasıl kullandığınızla çok ilgili. Benim ortalamalarım km’de 29-32 kuruş arasına denk geliyor (Benzin fiyatı şu sıralar 5,45 TL civarı).

Satın aldığım yıl, bataryayı garanti kapsamında değiştirdim. Eski batarya ömrünü doldurmuştu ve aracın performansını ciddi manada etkiliyordu. Batarya değişince araç muazzam oldu. Öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken konu bataryanın ömrü.

 

 

Sonuç olarak, Honda Civic Hybrid, hem çok donanımlı hem de konforlu bir araç. Ben, ziyadesiyle memnunum. Herkese tavsiye ederim.

 
Comments

Çok teşekkür ediyorum. Gerçekten çok yararlı ve anlamlı bir bilgilendirme olmuş. Elinize ve yüreğinize sağlık.

Rica ederim.

Selam emin bey bende honda civic hybrid aldım 2009 model arcımı beyeniyorum yalnız batarya değişmemiş servise baktırdığımda problem gözükmüyor dedi bende aldım yalnız bataryayı çok az kullanıyor yani asst de olan ışıklar çok ender yanıyor ve yakıtımda haliyle artıyor neden olabilir sizce bataryada hızlı düşme ve hızlı şarj olmuyor normal dendi

Merhaba Ergün Bey,

Servisdeki ustaların doğrusunu bileceğini (!) ekleyerek, kendi tecrübemi aktarayım.

Asst göstergesi yukarı/aşağı, sürekli hareket ediyor. Gaza yüklenirsem tepeye vuruyor.
Sizin bataryanın durumu ile ilgili yorum yapmam pek mümkün değil.

Anlattıklarınız, kendi yaşadıklarımın bir başka versiyonunu yaşıyor olabileceğinizi anımsattı.

Servise gittiğimde, bütün gün yapılan testlerden sonra bana da “sorun yok” deniliyordu.
Servisten, yapılan testler ve bulgular ile ilgili “tam bir rapor” istedim. (Biliyorsunuz, genellikle yuvarlak ve genel ifadeler yer alır bu raporlarda.)
Amacım o raporu alıp, mahkemeye gitmek ve bilir kişi ile tespit yaptırmaktı. Sonuca razı olacaktım.

Bunu yapmadan önce son bir kez, “HONDA TÜRKİYE”yi aradım. Bu noktadan sonra her şey değişti. Honda Türkiye’nin servis müdürü geri dönüş yaptı ve Kocaeli’den Ankara’ya gelip, aracı kendi test etti. Yalan dolan olmadan, açık sözlü bir şekilde durumu izah etti.
Batarya’da sorun olduğunu tecrübe etti ancak aracın kayıtlarında batarya değişimi için gerekçe oluşturacak bir arızı görünmüyordu. Bu durumda “batarya değişimi sorgulanır, ‘neden değiştirdiniz’ diye bana dönüş yapılır” dedi.

Benden 8-10 ay kadar daha aracı bu haliyle kullanmamı rica etti ve “IMA Motor Lambasının kısa bir süre bile olsa ikaz vermesini” takip etmemi istedi. Eğer bu lamba yanarsa, batarya değişimi için dayanak olacağından bahsetti. Bu süre içinde lamba yanmazsa, kendi inisiyatifinde bataryayı değiştirme sözü verdi.

Yaklaşımı hoşuma gitti ve onun dediği şekilde süreci yürüttük. Birkaç ay sonra IMA lambası, 5 dakikalığına yandı ve söndü. Aradım kendisini, ertesi gün Ankara’ya geldi, aracın kayıtlarına baktı ve batarya siparişini hemen verdi.

Demem o ki, HONDA TÜRKİYE tam bir dünya markası gibi davranıyor.
(Honda Yetkili Servisleri ayrı telden çalıyor. İşini düzgün yapanları tenzih ediyorum.)

Öncelikle ayrıntılı anlatımınız için teşekkürler ayrıca aracımı bir yere gittiğimde 35km bir yola mesela aracımı kapamadan önce viteste ”L” konumuna aldığımda bataryayı şarj ettiğini fark ettin rolentide böylelikle bataryamı fullüyorum ve öyle iniyorum, tekrar bindiğimde full bataryayla dahaz az yaktığını farkettim benzini, bu şekilde kullanımımda 4.8lt/100km çıktı böylelikle bataryamın 100bine kadar ömrü var kanısına vardım (şuan 85binde) ve lpg taktıran diğer honda civic hybrid aracı olan bir arkadaşa rasladım çiftkurtlar yetkili serviste prins marka lpg taktırdığını ve 2 senedir problemsiz kullandığını öğrendim garanti süresi geçse bile diyorum en kötü ihtimal lpg taktırırım diyorum bakalım hayırlısı.

Mantıklı Ayrıca 4.8 harika bir değer.
Bundan başka, vites “S” (Secondary) konumundayken, araç ekonomikliği bir tarafa bırakıyor ve atlayıp, zıplamaya başlıyor. Bu modda “yüksek hızlara çıkmak” ve bataryayı bitirmeden hızınızı korumak mümkün hale geliyor. Yüksek hızlara çıkıldığı için, benzin sarfiyatı da görece düşüyor. (Bu sırada, batarya kullanımı azaldığı ve her fırsatta azar azar doldurulmaya devam ettiği için, batarya bir süre sonra full oluyor ve öyle kalıyor.)
Ek olarak “S” modunda, standard şehir için sürüş yapılırsa, benzin sarfiyatı ciddi artıyor.
Bir gün LPG taktırırsanız, tecrübelerinizi paylaşın lütfen.

Merhaba,CRZ Hybrid aracımda IMA ışığı 4 yıldır ikaz veriyor ve Yokuş Kalkış Desteği ile Start-Stop hiç çalışmadı.Servis kendi tamir edemediği ve beyni piyasada beyin tamiri yapanlara göndermeyi ve ucu açık FİYAT-GARANTİ hiç bir söz vermiyor. Bahsi geçen HONDA TÜRKİYE yetkilisine nasıl ulaşabilirim? Saygılarımla

Merhaba ve geçmiş olsun. Böyle bir çözüm yöntemi kabul edilebilir gibi değil.
Epey zaman oldu ancak Honda Türkiye (Kocaeli) ile kendi web sitesinde (Honda.com.tr) bulunan telefon numarası üzerinden iletişim kurdum.
Türkiye Servis Müdürü ile görüştüm.
İlk aradığımda ayrıntılı kayıt bıraktım, çok geçmeden onlar bana dönüş yaptılar.
Benim yaşadığım şehirdeki Honda Yetkili Servislerinden birinde görüşmek üzere, yetkili kişi ile randevulaştık.

https://honda.com.tr/form/bizeulasin
https://honda.com.tr/form/bizsiziarayalim

Bu yol ile mutlaka bir yetkili ile görüşebileceğinizi düşünüyorum.

EVET geçenlerde s” vitesle biraz gideyim dedim benzini içiyor resmen ayrıca yakıt sarfiyatını gösteren gösterge çok işime yarıyor. 0’dan 12′ ye kadar anlık yakıt kullanımını gösteriyor pedalı ona göre ayarlayınca resmen kokluyor benzini bir diğer öğrendiğim şey ise yokuş çıkarken yakıt göstergesi 1veya 2 diş birden düşüyor (bir diş 2,2lt denk geliyor hesabıma göre) yokuş aşağı gidince de artıyor gerçek değeri bulmak için bir şey buldum düz bir yolda iken durup frene basıp el frenini çekip konum d” veya l” olabilir firenden ayağımı çekince araç gitmeye çalışıyor tabı elfreni tuttuğu için biraz kendini sirkeliyor ve yakıt göstergesi düz yolda gittiğim işarete geliyor normalde yokuş çıkıp tekrar yokuş aşağı gitmeyince düzelmiyordu, dediğim gibi yapınca düz yolda normale dönüyor gösterge. servisteki usta 2.8lt yakıt testine çıktıklarını söylemişti tabi ben bu değere gelmem çok zor ama gerçekten kullandıkça yakıt değerlerim düşüyor, ilerde tekrar paylaşırım yakıt değerlerimi.

Ben 2009 model civic hibrid almayı düşünüyorum hala ilk takılan batarya duruyor üzerinde ve araç 204 bin km de batarya da sorun yok diyorlar ama aldıktan 2 ay sonra sorun çıkarırsa ne yaparım diye düşünmüyor da değilim tavsiyeniz nedir

Bataryanın sağlık durumu birdenbire bozulmuyor, yavaş yavaş performansında azalma oluyor. Bunu, uzun süre aracı kullanan biri rahatlıkla fark edebilir.

Bana göre, ilk batarya ile 200 bin KM’ye gelmiş bir aracın bataryasında performans kaybı olmaması pek olası değil. Ama ne kadar kayıp olmuştur onu bilmek için ölçüm yaptırmak gerek.
Aslında en sağlıklısı aracı servise baktırmak. Bataryanın sağlık durumu hakkında bilgi verebilirler, yüzde kaç kapasitede/verimlilikte çalıştığını söyleyebilirler. Ancak gerçekten söylerler mi? O konuda şüpheliyim.

Diğer taraftan batarya “bitik durumda” ise bu hemen anlaşılabilir.

Aracı sürmenizi öneririm:
1. Sürüş, 3-5 dakika veya kısa bir mesafe olmasın.
2. Vites “D” konumunda kalsın ve değiştirmeyin. Değiştirilmesine de izin vermeyin. Aksi takdirde (S ve L konumunda benzin motoru daha öncelikli oluyor ve batarya tüketimden çok doldurulma eğiliminde oluyor) bataryanın tüketim durumunun anlaşılması kolay olmayacaktır. (Benim “S” konumunda kullanmak hoşuma gidiyor. Buna karşılık yakıt tüketimi artıyor)
3. Önce bir süre “sakin” bir kullanım yapın. Bu sırada batarya devreye nispeten az ve daha kısa süreli girecektir. Araç zaten sakin kullanım aracı. Bunun eklemeden geçemeyeceğim.
4. Daha sonra, “agresif” bir sürüm yapın. Ani hızlanın ve hızlanmayı bir süre sürdürün. Hemen bırakmayın. Bu sırada bataryanın doluluk oranını gösteren kademelerin durumunu inceleyin. Kademeler aşağıya iniş süreleri ne? Bu durum sizi tatmin ediyor mu? bunlara bakın.
5. Mümkünse sürüşünüzü, hafif ve uzun bir “yokuşta” yapın. Yokuşta batarya sürekli devreye girmeye çalışacaktır. Bu durumda batarya kademeleri nasıl değişiyor bunu da inceleyin.
6. Mümkünse bataryayı bitirin ve sürüş sırasında tekrar doldurun. Bu iki durumu da tecrübe etmenizi öneririm. aracın karakteristiğini nasıl değiştiğini göreceksiniz.
7. Agresif kullanımda veya yokuş çıkarken batarya “hemen” bitiyorsa, batarya bitik demektir.
8. Hemen bitmiyorsa, bu senaryoların sizi ne kadar mutlu ettiğini görmüş olacaksınız. Kararınızı daha rahat verirsiniz diye düşünüyorum.

Umarım, bu bilgiler işinize yarar.

Bülent Özmen

Çok güzel, detaylı ve bilgilendirici anlatımlar. Ellerinize sağlık.

merhaba Emin bey, 2009 model honda hybrid almayı düşünüyorum. aracı arkadaşım baktırdı, arac benden uzak bir şehirde. 174.000 km de, motor durumu %90 çıkmış, batarya durumu %97 çıkmış. düşünceleriniz nedir?
ikinci sorum ise batarya bitti diyelim, araba gitmiyormu yoksa artık benzinde kullanabiliyormuyuz?

10 yillik arac icin bence degerler normal. Hatta bu bilgiye göre, bataryası oldukça iyi durumda görünüyor.

“Diyelim ki Batarya bitti” gibi bir durum yok aslinda. Yani bu cümle kurulduğunda, aslında şu denilmiyor. “Batarya tamamen devreden çıkti”.

Batarya bitti denildiğinde kastedilen; bataryanin çok hızlı boşalması ve kadranda bulunan batarya doluluk gostergesinin, aniden sıfıra dusmesi. Bu durumda elektrik motoru devreden cikiyor ve batarya tekrar dolana kadar sadece benzin ile gidiliyir. Böyle olunca araç hem daha fazla benzin tüketiyor hem de eskisi gibi çevik olmuyor.

Sorunuzun diğer bir cevabi da bu aslında. Batarya boşaldığında, elektrik motoru devreye girmiyor. Bütün yük, benzin motoruna biniyor. Araç benzin ile gidiyor. Fakat 1.3 benzin motoru, yeterince güçlü olmadigi icin, ne sürüş zevki kalıyor ne de ekonomiklik.

Bu durum, sürekli tekrarlanıyor. Batarya boşalıyor, dolana kadar benzin motoru ile gidiliyor, sonra batarya doluyor, elektrik motoru devreye giriyor ancak kısa sürede batarya yeniden boşalıyor. Yine sadece benzin ile gidiliyor…

Batarya değiştikten sonra, bunların hiçbiri yaşanmıyor. Elektrik motoru hiç devreden çıkmıyor çünkü, batarya tam boşalmıyor. Yolda giderken bataryanin tüketilen kısmi, surekli yeniden doluyor ve özel durumlar dışında hiç sifir düzenine inmiyor.

Teşekürler Ömer bey

emin bey merhaba

uzun zamandır honda hybrid almak için araştırmalar yapıyorum. yurt dışı sitelerden filan izliyorum fakat aklıma takılan şunlar :

1- asst tam güç devrede iken aküler full durumdan bitme durumuna ne kadar sürede geliyor. yani elektirkli motor tam performansta çalıştığında ne kadar sürede aküyü bitme noktasına getirir.

2- akülerin boş olduğunu var sayalım ne kadar sürede doluyor.

akülerin performans grafiğini çizmek için bu değerleri paylaşırsanız sevinirim.

çünkü akü yüzde 50 dir ben tam performansını bilmediğim için bana iyi gelir yada akü yüzde 90 dır bana kötü gelir.

şimdiden teşekkürler.

Merhaba Yusuf bey,

1. ASST. tam güç devrede iken, bataryanın boşalması çok uzun zaman almaz diye düşünüyorum. Bu durumu test etmedim, o nedenle kesin bir yanıt vermem zor. Fakat bitene kadar aracı çok yüksek hızlara çıkarabileceğini, hatta limitlerine ulaştıracağını söyleyebilirim.
2. Bataryanın, tam boştan, tam dolu hala gelmesi: düz yolda, sabit hızla ve vites “D” konumunda iken, 3-4 dakika alıyor. Vites, “S” konumunda ise, çok daha hızlı doluyor.

Merhaba emin bey….Ben 1 yıldır honda civic hybrit kullanıyorum …aracımda tüp de takılı… 5-6 aydır IMA arızası ışığı yakıyor …bataryaları hızlı dolup boşalıyor… Bugün ise ilk defa elektrik arızası ışığını da yaktı ve aracın hybrit özelliği tamamen devre dışı kaldı… yani bu akü ye benzeyen ekşi ve artı kutupları olan ariza yanında araç sadece benzinli motorla hafif gürültülü bir şekilde çalışıyor… hybrit motor yokmuş gibi davranıyor bataryalar dolmuyor ve boşalmıyor…hatta start stop özelliği bile belki yine başka özellikleri de devre dışı kalıyor… konuyla ilgili servise gittim bana tatmin edici bir cevap veremediler aracı bırak bakalım dediler … daha önce başınıza böyle bisey geldiyse yada bilgin varsa bu durumla ilgili ne yapabilirim…

Gecikmeli bir yanıt oldu. Umarım, aracınızı ivedilikle servise göstermişsinizdir.
Araç türü fark etmeksizin, bahsettiğiniz lambalar yanıyorken, ilk iş aracı bir servise götürmek ve incelenmesini istemek olmalı.

“…bataryaları hızlı dolup boşalıyor…” bu cümlenizden, bataryaların ömrünü doldurduğunu anlıyorum.

Diğer konular hakkında eğer servise gittiyseniz, sonuçları bizimle paylaşırsanız sevinirim.

selam emin bey
benim 2009 model honda hybrid aracıma lpg taktıdım artiker grand gayet başarılı başlarda biraz küçük sorun çıkardı ama düzeldi yakıt olarak uzun yolda 19 21 kıruş arası şehir içi 30 35 kuruş arası yakıyor gayet memnunum yalnız batarya zayıf kalıyor 30km bir yola giderken otabanda 5 10 km sonra batarya bitiyor ve performans düşüyor taki ayağımı gazdan çekene kadar şarj etmiyor acaba bir yötemi varmı gaza basarken bataryayı şarj edebilmenin
birde motor yağı ne önerirsiniz marka ve numara olarak performans artması açısından.

Paylaştığınız bilgiler için teşekkürler.

Konuyla ilgili tecrübelerim şöyle: Vites “S” konumuna alındığında, motor devri yükseldiği için, hem batarya kullanımı azalıyor, hem batarya doluyor, hem daha uzun süre batarya dolu kalıyor. Buna karşılık, yakıt tüketimi bir miktar artıyor. Ancak, özellikle şehirler arası yollarda sabit hızla hareket edildiği için yakıt tüketimi çok da fark etmiyor. Dolayısıyla, ilk sorunuza cevaben, bazen vitesi “S”ye alıp yolculuk yapmayı denemenizi öneririm. Farkı göreceksiniz.

————-

Kitapçıkta önerilen yağ numarası: “0W-20” (Bulunamazsa “5W-20” de olabilir yazıyor)
(Ve yağ ambalajında yazması istenilen kodlar: “ACEA A1/B1” veya “ACEA A3/B3” veya “ACEA A5/B5” )

Benim ilk yıllarda kullandığım yağı ve numarası: Eneos “0W-20”

Son yıllarda kullandığım yağı ve numarası: Eneos “5W-30”
(Ayrıca mutlaka yukarıdaki kodlardan birinin ambalajda yazmasına dikkat ediyorum. Üzerinde aynı yağ numarası yazsa da, farklı kodlar içeren ürünler var.)

Yağ değişimini, 12.000-14.000 km aralığında yapıyorum.

hızlı yanıt için teşekkürler.
s modunu deniyecem batarya bitince.
ayrıca yağ konusunda arayışlardayım benzin varken 0w20 enoes ve mobil 0w30 kullandım daha sonra lpgye geçincede motul 5w30 kullandım tanıdığım lpg li aynı araçtan olanlar 3w30 kullanıyordu daha sonra motul 5w30 geçtim şehir içi iyiydi ama şehir dışı yaptıktan sonra yağı kontrol ettiğimde eksilme olduğunu farkettim yağ bakımıda yaklaştı normalde 10binde bir değiştiriyorum bu kez 0w40 castrol edge deniyeceğim çok övüyorlar performans olarak castrolun bizim araçlar içinde önerdiği yağmış sitesinde bunu belirtiyor castrolu deneyince paylaşağım.

evet s modunu denedim dediğiniz gibi devir yükselince şarja başladı 0w40 castrol yağda gayet başarılı buldum önceki motul 5w30 dan daha performanslı yalnız sizdede şöyle bir durum oluyormu bazen son 4 diş batarya kalınca asst ışığı sönüyor kullanmıyor tekrar dolduktan sonra kullanmaya başlıyor sizdede böylemi

Öncelikle bilgiler icin teşekkürler.

Bataryanın 4 dişteki durumu icin ben de aynı şeyi gözlemledim. Fakat burada şunu eklemeliyim, her ne kadar sanki kullanilmiyor gibi görünse de, örneğin yokuş çıkarken güce ihtiyaç duyulursa ve gaza daha fazla basılması gerekirse, Asst. hemen devreye giriyor. Sanki batarya 4 dişe düşünce, ihtiyati olarak kullanım biçimi değişiyor. Bu istisnai durumu, yeni bataryanın takılması ve ona uygun yazilimin yüklenmesinden bu yana gözlemliyorum.
Daha uzun süre bataryanın boşalmadan devam etmesi amaçlanmış olabilir.

merhaba emin bey
bende 2007 model bir toyota prıus almayı düşünüyorum araç gümrükte devlet satıyor fakat aracın hem anahtarı yok hemde 2 yıldır çalışmamış alırsam kaç paraya almam icap eder ve batarya hakkında neler yaşarım yada böyle bi maceraya girmemelimiyim hiç

Toyota Prius benim kişisel olarak begendigim, harika bir araç. Geçen hafta Gürcistan’daydim. Her yer Prius doluydu. Oldukça şaşırdım. Anladığım kadarıyla devlet desteği varmış.

Sorunuza gelirsek, belirttiginiz arac icin açıkçası kesin bir kanida bulunmak zor. Terkedilmiş bir araç gibi görünüyor. Gürcistan’dan giriş yapmış ve prosedurlere uyamayip, Turkiye’de bırakılmış olma ihtimali yüksek.

Iyi araştırmak ve mümkün olduğunca bilgi toplamak lazım. Aracın ekspertiz raporu olmalı, oradaki bilgiler yönlendirici olacaktır.

Fiyat konusunda aynı şekilde.

Alirsaniz veya bir grisimde bulunursaniz, gelişmeleri paylaşmanızı merakla bekleyeceğim.

selam emin bey aslında honda hybrid watsap grup olsa ne güzel olur araçla ilgili sorularımızı ve önerilerimizi yapıp faydalana biliriz mesala geçenlerde sabahları ilk marşta vsa ve üçgen ünlem işareti yakıyordu aracım kontak aç kapa yapınca sönüyordu daha sonra sebebinin balatalardan kaynaklandığı ortaya çıktı temizlenince düzeldi böyle bir hatanın diğer fd6 1.6 kasalardada olmuş balatadan mış.

Merhaba. Öncelikle ilginiz için teşekkürler. WhatsApp anlık iletişim ihtiyacını karşılamak açısında güzel bir fikir, ancak yazılanlar sürekli geride kalacağı ve hiç kimse önceki yazılanları inceleyemeyeceği için, ortaya çıkan çok değerli bilgiler kaybolup gidecektir. Ve burada hedeflediğim etkiyi sağlamayacaktır diye düşünüyorum.
Buradaki metinler, arama motorlarında indexleniyor.

Evet haklısınız internette olması daha faydalı. Geçen servise gittin hava yastığı şişirici değişimi için mesaj geldi ücretsiz ayrıca bataryayla ilgili fiyat alayım dedim dolar kurunun yükselmesiyle birlikte 16bin tl civarlarına çıkmış pillerde şimdilik sorun yok ama ileride değişmek gerekse yurt dışında alınırsa muhtemelen daha uyguna geleceğini düşünüyorum veya sadece içindeki şarjlı pilleri alıp değiştirme imkanımız olurmu bu konuda bilginiz varmı.

2009 civic hibrit araç aldım önceki sahiplerinin orjinal şanzıman yağı kullanmadıklarını düşünüyorum sistemde kayıt yok çünkü. Servis alt karter den yağ değişiyor öyle olunca da soğutucuda kalan yağ eski yağ olduğu için fayda etmeyecek. komple yağ değişen yer biliyor musunuz? Bir de servisler ısrarla 4 litre cvt şanzıman yağı koyuyorlar. Kitapçıkta 2,8 litre yazıyor bu konuda fikri olan var mı?

Aracınız hayırlı olsun. Aracımın 2 kere CVT Şanzıman Yağı değişimi oldu (Aslında tam da bugünlerde 3.defa değişim yapacağım). Her iki değişim de, Ankara Şaşmaz’daki “Bar Honda Özel Servisi”nde yapıldı. Bana göre, işletmecilik olarak bazı sıkıntıları olan bir yer olsa da, yiğidi öldür hakkını teslim eti, Hüseyin usta işinin ehli.

Şanzıman yağı değişiminde, alttaki tıpa sökülerek yağ boşaltılıp, yukarıdan 4 litre, etiketinde Honda logosu bulunan Orijinal CVT şanzıman yağı konuldu (Her iki değişim de bu şekilde yapıldı).

NOT: Bu defa ki değişim için, Mavi etiketli “ENEOS CVT FLUID 4 LT Şanzıman Yağı” aldım. Bu yağı kullanacağım. Artık Ankara’da yaşamıyorum ve yaşadığım şehirde bir usta bulup, yaptırmayı planlıyorum.

Geçtiğimiz günlerde aracımın şanzıman yağını,”Ankara Honda Tech”de değiştirttim.
Benim aldığım 4 litrelik yağ kullanıldı. Usta, motorun alt kısmındaki tıpayı açtı ve şanzıman yağını boşalttı. Yukarıdan yeni yağı ekledi.

Açıkçası yanılmışım, 4 değil, 3 litre civarında yağ kullanıldı. 1 litre yağ arttı.

Bu zamana kadar Honda’nın kendi yağını kullanıyordum. 1 litrelik 4 adet yağ için ödeme yapıyordum. Fena halde şaşkınım. İyi niyetli düşünmeye çalışıyorum, fazladan 1 paket için ödeme alınmış diye düşünmek istemiyorum.
Umarım/zannederim, geçmişte, gözümün önünde açılan ve kullanılan paketler tam olarak 1 litrelik değildir.

Şimdi yukarıdaki yanıtı yazarken fark ettim ki, yakın zamanda yapılan bir kaç “ağır bakıma” ilişkin hiçbir şey yazmamışım. Onları ekliyorum. Belki ihtiyacı olan birisi olur:

————————–

Ankara’ya gitmişken, son zamanlarda birkaç kez sorun çıkaran aküyü de değiştirttim.
Önceki akü sökülünce baktım, 5 yıl geçmiş üstünden. Yine aynı marka aküden aldım:

* İnci Akü Gorilla, Düz İnce Kutup, 12V 42Ah

————————–

Birkaç ay önce, “Ön Fren Disk ve Balataları” değişti. Diskleri sürekli kontrol ediyorum, artık iyice incelmişlerdi. Değişimden sonra “cik-cik” sesleri de kesildi.

* Her ikisini de TRW marka taktırdım.

————————–

Bundan kısa bir süre önce de, “8 Tane Buji” değişimi yapıldı. Amazon’dan aldım. Bir arkadaşım getirdi.
( https://www.amazon.com/gp/product/B00BR18CK6/ref=ox_sc_saved_title_6?smid=ATVPDKIKX0DER&th=1 )

* NGK (4458) ILFR6J-11K Laser Iridium

————————–

Mevcut lastikler miadını doldurduktan sonra, artık yaz-kış lastik değiştirmek yerine, 4 mevsim lastik alarak, bir kaç yıl kullanmayı istedim. Araştırdım ve performans/güvenlik açısından öne çıktığını düşündüğüm lastiği aldım.

* Michelin Crossclimate Plus (Teker ölçüleri: 195/65R15H)

————————–

Periyodik yaptığım: motor yağı, yağ fitresi, hava filtresi, polen filtresi vs. gibi standart değişimleri yazmıyorum.

Emin bey merhaba 2009 hybirt kullanıcısıyim son üç bakimdir 10/40 eneos kullandım 223 binde araba son bakım icin 5/40 tam sentetik Castrol edge istiyorum ne dersiniz

Epeyce geç yanıt için kusuruma bakmayın. Ben Eneos 5W/30 yağ kullanıyorum. Aynı yağın birkaç çeşidi var.
Aslında hangi yağı alacağıma, aracın kataloğunda motor yağı için belirtilen tavsiyeyi arıyorum.

“Yağ, motorunuzun performansına ve uzun ömürlü olmasına etki eden faktördür. Daima yüksek nitelikli yağ kullanınız. Aracınızın tüm ömrü boyunca Orijinal Honda Motor yağı “ACEA A1/B1”, veya “ACEA A3/B3” veya “ACEA A5/B5” kullanmanızı önermekteyiz.”

Yukarıdaki kodlar, yeni alacağım motor yağının üzerinde yazmıyorsa, o motor yağını kullanmıyorum. Herhangi biri yazıyorsa alıyorum.

Ömer Emin Bey merhaba,
2008 model 375.000 de civic aldık. Ancak araç hakkında bilgim yok. Batarya vs bu konularda genel olarak bilgi almak isterim. İyi günler dilerim

Hayırlı olsun. Güzel günlerde kullanmanızı dilerim.
Bu sayfada, merak etiğiniz hususlar ile ilgili oldukça çeşitli ve ayrıntılı bilgi bulacağınıza eminim.

Batarya fiyatları nedir ?

Maalesef güncel fiyatlar konusunda hiçbir fikrim yok.

En sağlıklısı, “Yetkili bir Honda Servisi” ile veya doğrudan “Honda Türkiye” ile iletişim kurmak.

Selamlar,
honda cr-z hybrid araç sahibiyim. Bataryanın yakında değişmesi gerektiğini düşünüyorum. alibaba.com ‘da 14.4v 6.5ah Ni-MH pillerin tanesini 90$ a satıyorlar. CR-Z ‘nin bataryası 100.8 volt olduğuna göre araçta bu pillerden 7 tane olduğunu tahmin ediyorum. Çin ‘den (alibaba.com) 630$ a 7 tane pil alsam modülün içindeki pilleri değiştirebilen servis var mı? Komple modülü değiştirmektense çok daha ucuza geleceğini tahmin ediyorum.
Benim görüştüğüm oto elektrikçilere bu soruyu gördüğümde boş boş yüzüme bakıyorlar. Adamların bir çoğu hayatında hybrid batarya modülünü canlı görmemiş.

Merhaba, geç yanıt için kusura bakmayın.

Bu soruyu bende kendime epeyce sordum. Bence teknik olarak bu mümkün. Ancak (büyük bir ancak bu), ilgili değişimi yapabilecek yer bulmak ne kadar mümkün emin değilim. Bu yazının başına, aracımın 2013 yılında bataryası değiştirilirken çektiğim bir fotoğrafı ekledim. Batarya, arka koltuğun arka kısmında bulunuyor ve bataryanın dış kutusunu açıp, pilleri değiştirip, kutuyu kapatmak ne kadar kolay ve güvenli bir işlemdir siz karar verin.

Döviz kurlarının hızlı yükselişi, kaçınılmaz olarak yeni batarya maliyetlerini etkilemiş olmalı. Bu nedenle alternatif yöntem arayışına girmek yadsınacak bir konu değil. Bu nedenle, size bir araştırma yapma önerim olacak. Gürcistan’dan batarya temin etme konusunu bir araştırın lütfen.

Geçen yaz aracımla 1 hafta kadar Gürcistan seyahati yaptım. Her yerde Hybrid araçların olduğunu görmek oldukça şaşırtıcıydı. Bu nedenle, yedek parça temininin Türkiye’ye göre daha kolay ve uygun olma ihtimali var. Fakat şunu eklemeden geçemeyeceğim, Gürcistan’tan temin konusunda özel bir bilgiye sahip değilim sadece kişisel bire tecrübemi paylaşıyorum. Belki bu konuda bilgi paylaşacak birileri çıkabilir.

Kendi özel jantını çelik jantla değiştirenler var, bu pilin şarjına etki ediyor mu? sakıncası var mı?

Bende değiştirenler gördüm. Ancak sohbet edip, tecrübelerini öğrenme şansım olmadı.

Özel bir Honda servisinde çalışan ustaya sordum, honda civic hybrid 2008 model alınır mı temizini bulsam bile, alınmaz, normalini al dedi. Pili pahalı ve yıprandığında motor çok zayıf kalıyormuş önermiyorum dedi. Sürekli bu tür arabaları gören bir usta böyle deyince zaten ikilemde kalan ben hybrid almaktan vazgeçtim. Siz memnun olduğunuzu belirttiniz ancak yine de bu duruma yorumunuzu almak isterim, hybrid mi? normal mi?

Batarya konusunda kendi tecrübelerimi yukarıda paylaştım. Batarya sorunu yoksa, kesinlikle Hybrid.

Aracımı değiştirdiğimde, öncelikli olarak, yine hybrid bir araç bakacağım.

Bugün 233500 km yazıyordu kadranda 😉

Emin bey merhabalar.. ben de 2008 model honda civic hybrid aldım. Vermiş olduğunuz bilgileri de sürekli takip ediyorum. Çok güzel bir site yaptınız birsürü insan da sayenizde bilgi alıyor ben de bu kişilerden biriyim. Sanırım benim aracın da bataryaları bitmiş durumda çünkü hızla boşalıp doluyor.. ayrıca zaman zaman da yukarıda bir arkadaşın dediği gibi eksi artı kutupları olan akü lambası kırmızı renkte yanıyor sanırım bunun sebebi de bataryaların bitik olmasından kaynaklanıyor.. ben tekrar böyle bir site açtığınız için size teşekkür ederim..

Merhaba Serdar bey.
Rica ederim. Güzel düşüncelerinizi paylaştığınız için ben de teşekkür ederim.

Batarya konusunda kolaylıklar dilerim. Bir şekilde bataryayı değiştirirseniz, aracınızın bambaşka bir karakteri olduğunu göreceksiniz.

Öncelikle iyi günler dilerim emin bey aracımı yeni aldım 1.4 2008 Honda Civic araç konforu güzel olmasına karşın ima ve motor arıza lambası yakıyor araç çok hantal yokuşta kalkmıyor bataryayı değiştirsem düzelir mi araçlardan çok anlamıyorum hbrid olduğunu bilmeyerek aldım bu bataryayı sadece servisten mi temin edebiliryoruz başka bulabileceğim dış kaynak var mi

Yazdıklarınızı okuduktan sonra bataryanın ölü olduğu kanısını getirdim batarya çok hızlı dolup boşalıyor 1 dk bile sürmüyor araçın kliması bile doğru düzgün çalışmıyor araç uzun yol şartlarını sağladıktan sonra kliması düzeliyor bu sorunlara batarya değiştirmek çözüm olur mu boşuna masraf etmek istemiyorum birde aracın devir sati 4-5 te 100-120 yi zor görüyor elektirik motoru olmadığı için arabanın benzinli motoru bu kadar yetersiz mi kalıyor

Emin bey öncelikle yazılarınız çok Bilgi verici 2008 1.4 Honda Civic hbrid aracım var ima ve motor arıza lambası yakıyor bataryasını değiştirsem düzelir mi batarya bitik bariz belli 1 dk içinde hem boşalıyor hemde doluyor araç yokuşta çok zor kalkıyor bu sorunu çözmek istiyorum 1.4 benzinli motor buna yetersiz mi kalıyor elektrik motoru çalışmadığı için araç 120-130 lu rakamları zor görüyor bataryayı temin etmeye kalksam nasıl temin ederim küçük bir ildeyim usta yok servis yok dış kaynaktan temin edebilir miyim cvbınız için şimdiden tşk ederim

Kadircan bey merhaba,

(Hemen yayınlanmadığı için, peş-peşe yazdığınız mesajları, tek mesajda birleştirdim.)

1. Benim ilk günlerde yaşadığım sorunları tarif ediyorsunuz. Kişisel tecrübem şöyle; batarya değişiminden sonra, bütün o sorunlar düzeldi. Bambaşka bir araç oldu.
2. Aracımın bataryası, “Honda Türkiye” tarafından, garanti kapsamında, Ankara’daki bir yetkili servis aracılığıyla değiştirildi.
3. Döviz kurundaki artış nedeniyle batarya fiyatlarının artmış olacağını tahmin ediyorum. O nedenle, örneğin Gürcistan gibi, yaygın Hybrid kullanımı olan ülkelerden batarya temin edilip edilemeyeceğinin araştırılmasını öneriyorum. Bir ihtimal, böyle bir alternatif yöntemle, daha uygun maliyetli bir batarya temin edilebilir.
4. Batarya sorunu yoksa, 120’nin üstüne bağırmadan çok rahat çıkıyor araç. Otobanda, bazen farkında olmadan, yüksek hızlara çıkabilir ve “ne ara çıktım bu hıza” diyebilirsiniz.

Sorularınızı ancak bu kadar yanıtlayabileceğim.

Toyota prius 2006 için hybrit batarya hücresi bulabilirmiyiz

Araştırmak lazım. İlla ki bulunur. Örneğin, Gürcistan’da her yerde Prius doluydu.

evet bulunuyor ben ithal ediyorum

Merhaba öncelikle cok yararlı bir paylasim sitesi olmus .Benim sorum honda hybridlerde tamamen bitmiş ve dolum yapmayan bir batarya aracın normal 12 v, aküsününde sarj olmama ihtimaline neden olur mu ?Cunku bazi yerlede bu araclarin IMA pillerinin 12 voltluk normal aeac akusunu de sarj ettigini ve tamamen bitmis bir IMA bataryasinin aracin normal akusunude sarj edemeyecegi icin aracin calismayacagini okudum .Durum boyle ise ilerde bitmis bir ima biraz sorun yaratabilir

Olabilir. Ancak ben aracın içindeki çevrimin böyle gerçekleştiğini zannetmiyorum.
Bildiğimiz 12v akü, aracın genel olarak enerji ihtiyacını karşılarken (herhangi bir araçta olduğu gibi), IMA bataryası öncelikli olarak elektrik motorunu besliyor.

IMA bataryasının ömrünü doldurması nedeniyle, akülerin şarj olmaması gibi bir durumu ben yaşamadım.

Ancak bu aracın “42 amper düz kutup ince uç” küçük bir aküsünün olduğunu söylemeliyim. Yaklaşık 8 yıl önce aldığım aracımın, 3 kere aküsünü değiştirdiğimi de eklemeliyim.

Merhabalar iyi günler Honda Civic 2008 hybrid aracım var dün yokuş çıkma sorunu yaşadıktan sonra akü durup dururken bitti daha sonra akünün ömrü bitmiştir diyerek değiştirdim. Bugün aynı sorunu tekrar yaşadım uzun süre kullandıktan sonra eve gelip arabayı bıraktım markete gitmek için tekrar denedim de çalışmadı nedeni hakkında bilginiz var mı ? Not aracımda hybrid aküsü mevcut değildir.

Merhaba
“Aracımda hybrid aküsü mevcut değildir” demişsiniz. Belli ki size özel bir durum yaşıyorsunuz. Yardımcı olmayı isterdim ancak acilen servise baktırıp bir teşhis koydurmanızı önereceğim.

Sonuçta, “bitik” olarak nitelendirsek dahi, hybrid bataryanın yerinde olması, kısa süreli de olsa araca güç sağlıyor. Hybrid batarya yerinde yoksa, aracın nasıl davranacağı hakkında tecrübem bulunmuyor.

Böyle bir paylaşım sitesi kurduğunuz için öncelikle teşellürler emin bey.Ben de honda civic hiybrid kullanıcısıyım ıma ışığım arada yanıyor ama elektrik motor performansı hala güzel tam ihtiyacım olan yerde etkisini veriyor.aracımdan çok memnunum ama lpg +benzin + elektrik ile 20-25kuruşlar çok güzel olacaktır lpg perfmansı naıl olur.

Birde bu araçta şöyle güzel bir husus var valf eğer araç yokuş aşa sürekli iniyorsa ve gaza basmıyorsak aracın yakıt kesme özelliği mevcut hiç yakıt yakmadan devam ediyor emin bey de fark etmiştir.

Birde arkadaşlar aracımdan vedalaşacağım para ihtiyacı için düşünrnler ilkeremir12@gmail.com mail atabilir değişensiz 2007 bu aracın değerini bilen biri alsın istiyorum.

Sağlıcakla kalın honda ailesi

Emin bey merhaba. 2009 model Honda Civic Hybrid kullaniyorum. Batarya sorunu yasamamak icin arabayi muntazam araliklarla kullanmaya calisiyorum.
Bugun yaklasik 60 km kullanimin sonunda kirmizi isiklarda ani frene basmamla IMA lambasinin yanmasi bir oldu. Bu sekilde arabayi park yerine kadar surdum, kontagi kapattim, tekrar actigimda IMA sondu. Endise etmem gerekir mi? Ilk soruya verdiginiz cevapta yetkilinin “IMA Motor Lambasının kısa bir süre bile olsa ikaz vermesini” takip etmenizi istedigini ifade etmissiniz. Bu lambanin kisa sureli yanmasi diger verilerle birlikte mi bir anlam ifade ediyor yoksa basli basina batarya arizasini ifade etmek icin yeterli midir?
Normalde diger verilerde sorun gormedim. Asst ve Charge Gaza yuklenme ve yavaslama halinde aktif oluyor ve batarya sarj oluyor ama bu verilere isik yandiktan sonraki, yani onumuzdeki gunlerde tekrar bakmam gerekebilir.

Merhaba Mahir bey.
Bir süre yanan IMA lambası konusunda, emin olmak için hata koduna baktırmakta her zaman fayda var.
Diğer taraftan, sizi yanlış yönlendirmek istemem ancak anlık bir durum olabilir. Eğer aracın genel durumunda bir değişiklik sezmiyorsanız, acele etmeden, uygun bir zamanda baktırıp, esas nedeni öğrenmenizi öneririm.

IMA lambasının yanması sadece batarya ile ilgili olmayabilir. “Elektrik Motoru”nun çalışmasıyla ilgili herhangi başka bir durum da olabilir.

Tesekkur ederim. Tecrube paylasimlarinizi takdir etmemek mumkun degil. Saglikli gunler dilerim.

Öncelikle SELAMINALEYKÜM
2007 hibrit battarya pil temin eden oldumu alibaba’ dan yada dier sitelerden takım olarak geldiginde arka koltuktaki baglantıları söküp o şekilde kutu şeklindemi bağlantı yapıyoruz yoksa o kutu şeklinde olanı açıp pillerimi deiştiriyoruz sarı yeşil ve mavi renkte olan pilleri deişim yaptıran yada yapan varsa bilgi verirse sevinirim maalum şuan servisde 16 17 bin liradan bahsediyorlar extra olarak ima ışıgı ve arza lambası yanmakta pillerin ömrü oldukca azaldıgı için deişim yapmak istiyorum gürcistandan getiren varsa yardımcı olursada sevinirim şimdiden teşekür ederim sağlıklı günler dilerim

Gecikmeli yanı için kusura bakmayın. Bu konuda yardımcı olmak isteyen olursa diye mesajınızı olduğu gibi yayınlıyorum.

cadilac escalade için pil ithal ediyorum honda için yeteri kadar istek olur işe honda için de ithal edebilirim

Orhan Gümüş

Hocam merhabalar. Honda pil temini yapıyor musunuz?

Hayır. Uzun süredir aracını severek kullanan biriyim. Sadece tecrübelerimi paylaşıyorum.

Orhan Gümüş

Pil temini yapıyor musunuz?

Batarya konusunda yukarıda yorum yapan “Mehti Demir”in e-posta adresi: mehti_demir@yahoo.com

Kendisini tanımıyorum ancak batarya temini hususunda yazdıklarında sonra iletişim kurmak isteyen olursa diye iletişim e-posta adresini buraya ekliyorum..

Merhabalar bende yaklaşık 6 aydır 2008 model honda civic hybrid kullanıcısıyım yaklaşık 2 hafta önce Honda eskisehirden bi önceki Accord aracımin hava yastığının değişmesi gerektiğini icin aradılar bende o araci sattığımı ve şuan honda civic hybrid kullanicisi oldugumu söyledim ve benim suan kullandığım aracın bilgilerini vererek hava yastıklarının ücretsiz değiştiğini öğrendim ve bunun yanında da bataryalarımında ücretsiz olarak bakım güncelleme ve yükleme yapılacağını öğrendim suan bulunduğum şehir olan aydin da hondaya gittim ve durumu anlattım onlarda Honda Türkiye ile görüşüp haber vereceklerini söylediler. Bu konuşmadan bi kaç gun sonra aradılar ve randevu oluştiracaklarini söylediler ve şimdiye kadar geri dönüş yapan olmadı. Sizce Honda Türkiye yi aramalımıyım ve numarasına nereden ulaşabilirim

Merhaba. Mesajınızı yazalı 1 aydan fazla olmuş. Açıkçası ne yaptığınızı ve tecrübelerinizi merak ediyorum.

Buna benzer bir durumu ben de yaşamıştım. Batarya ile ilgili değil, fakat hava yastıkları konusunda randevu almıştım.

Benim tecrübem şöyle; “hava yastığı değişimi” söylemi tamamen pazarlama unsuru. Amaç, aracın genel olarak incelenmesi ve araçtaki çeşitli eksiklikler/bakımlar konusunda teşhis listesi çıkarılmasıydı. Buna göre bir fiyat listesi çıkarılarak, araç sahipleri “bakım” için yönlendiriliyordu.

Servise gidilmesiyle ilgili böyle bir yönetme icat edilmiş diye düşünüyorum.

İsmail ÇAKMAK

2008 model honda civic hbyrit aldım bataryaları bitik dediler fakat, araç yolda giderken ekrandaki tüm elektirik tamamiyle kesilip araç bi anda sönüyor direksiyon ağırlaşıyor araba çalışmıyor. Bataryalarla ilgili bir durum mudur yoksa başka bir sorun mu vardır? teşekkürler

Yazdıklarınızı yeni gördüm, geç yanı için kusura bakmayın.

Umarım sorunu tespit edip, çözüm bulmuşsunuzdur. Bu konuyla ilgili tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Merhaba. Civic hybrid yazılım değişikliği nerede yaptırabilirim?

Yetkili/Resmî Honda servislerine gitmenizi öneririm.

SELAMIN ALEYKÜM merhaba Emin kardeşim sana bu mesajı ankaradan yazdım benim 2008 hibrid var civic 1.4 monifol da kacak var servis yedek parça yok diyor ne yapılabilir

Aleyküm selam. Bu konuda bir bilgim olmadığını, üzülerek söylüyorum Uğur bey.

Merhaba. 2019 model honda hybrid kullanıyorum 2 seneden beri. Yaklaşık 10 günden beri arabam kapıda kaldi. Şarj lambası ışığı yandı. Akım yeni olduğu halde bir kaç servise gittim arabanın şarj dinamisi olmadığını söylediler. Işığı yandıktan sonra akü bitti kimi servise soruyorum sigortası atmış olabilir diyor . Öneriniz nedir bana Bilgi verebilirmisiniz . Sigorta atmış olabilir mi ?

Merhaba öncelikle geçmiş olsun.
Bu konuda bir şey söylemem mümkün değil. Aracı bir servise götürmek lazım.

Ancak size şunu önerebilirim;

Akü bittiği için benim aracımın da çalışmadığı zamanlar oldu. Yerinizde olsam, önce bir akü takviye kablosu ile bir başka araçtan destek alıp, aracı çalıştırırdım. Ardından, bir süre araci yüksek devirde çalışır vaziyette tutar ve akünün şarj olmasını sağladım.

Sonra kontağı kapatıp, tekrar çalıştırmayı denerdim. Böylece, akülerin şarj olduğunu gorurdum (en azından benim aracımda böyle oldu).

Sonra mutlaka servise götürüp, baktirirdim.

Umarım sorununuz yakın zamanda çözülür.
Kolaylıklar dilerim.

Savaş Özdemir

Merhaba benim 2008 hybrid aracım var akü lambam yolda giderken yanıyor durup yeniden çalıştırınca dönüyordu geçen gün komple yandı ve yolda giderken elektriği komple keserek yolda kaldım. Sizce arıza neden kaynaklanmış olabilir. Küçük aküyü bir hafta önce değiştirmiştim. Arkadaki akülerden mi yoksa başka bir yerden kaynaklanıyor olabilir mi

Geçmiş olsun Savaş bey,

Bu tür sorulara sağlıklı cevap vermek çok da mümkün değil. Servise baktırmanızı öneririm.

Merhabalar efendim benim 2006 model hyrid honda civic ğim var
Batarya ömrü az kalmiş galiba çünkü hızlı boşalıp doluyor
Benim asıl sorum fren yaptım durduğumuzda star stop otomatik devreye girerdi şimdi bazen giriyor bazen girmiyor sebebi ne olabilir acaba şimdiden teşekkür e

Merhaba,

Star-stop’un bazen devreye girmesi, bataryanın boşaldığı zamanlar ile ilgili olabilir.

Bunun dışında, “klimanın yüksek konumda çalıştırılması”, “vitesin S konumunda olması” vb. gibi yüksek devir/güç gerektiren durumlarda, otomatik start-stop devreden çıkıyor.

Arkadaşlar merhaba
2008 Honda Civic hibrit kullanıcısıyım.
Araç ile bazı tecrübelerim oldu. Sizler ile paylaşmak istedim.
Öncelikle Aracımın Hibrit aküsü bitik. İma ve motor lambası yanmıyor , fakat sürüş esnasında şarj değeri hızlıca yükselip düşüyor. Bende acaba pilleri çıkarıp dışarıda pilleri şoklaya bilir miyim diye araştırma yapıyorum. Bu esnada hibrit bataryayı söktüm. yaklaşık 2 gün bataryasız kullandım. 2 günün sonunda aracın 12v aküsü bitti. sonradan anladık ki bu araçlarda 12v aküyü şarj eden dinomo yok. Arka kısımda akünün yanında dc converter üzerinden şarj oluyor. Siz siz olun aküyü çıkartıp benim gibi sürüş yapmayın yolda kalabilirsiniz.
Aracın Hibrit aküsü çok sağlıklı çalışmadığı için çoğunlukla start-stop çalışmıyor.
Benim kafama takılan bu araçlarda yokuş kalkış desteği var mı?
Benim aracımda bazen araç ile durduğumda ,ayağımı frenden çektiğimde 1 sn sonra araç ileri hareket ediyor.
Bazı zamanlar ayağımı firenden çektiğim anda ileri doğru hareket ediyor.
Sizlerin bu durum hakkındaki tecrübelerinizi merak ediyorum. Paylaşabilirseniz sevinirim.

Emin bey öncelikle kolay gelsin yazıların hepsini okudum benim aracın aküsünün bitmek üzere olduguna karar verdim akü şarj göstergesi hızlı bir şekilde boşalıyor doluyor star stop bazen çalışıyor bazen çalışmıyor ama ben şöyle bir sorun yaşıyorum aracım yokuş yukarı çıkarken sanki arkamda kamyon çekiyorum araç yukarı tırmanamıyor çok bagırıyor titreme fln yapıyor ve bunu özellikle bütün vites konumlarında denedim (S,L) yine aynısı oldu ailemle uzun bir yola gidemiyorum yaptırmak istiyorum çok masraflı olacaksa şu zamanda yaptıramam. bende bir ustaya sordum bataryan bitiyordur vites elektrik sistemiyle çalışıyor o yüzden de güç veremiyor motora dedi. Şarj dinamosu takabiliriz gibi bir şeylerden bahsetti

Geçmiş olsun Serdar bey. Yaşadıklarınıza üzüldüm. Bu tecrübelerinizin bir kısmını, kendi yaşadıklarıma benzettim ancak takdir edersiniz ki, sorunun tam olarak ne olduğunu ancak aracı servise götürürseniz anlayabilirsiniz. Umarım bu zamana kadar sorunu çözmüşsünüzdür. Gecikmeli yanıt için kusuruma bakmayın.

İyi günler. Site oldukça faydalı olmuş. Merak ettiğim bir husus var, tam olarak da yanıtlandığını göremedim.

Eğer IMA batarya tamamiyle biterse araca nasıl bir zararı olur? Aracın normal aküsünü de mi bitirir? Nasıl problemlerle karşılaşabiliriz?

Ayrıca, şu Gürcistan’dan ya da başka bir ülkeden batarya getirme olayını yapan var mı? Varsa işleyiş ve memnuniyet durumu nedir?

Şimdiden cevaplar için teşekkür ederim.

Merhaba Engin bey.
IMA bataryanın tam olarak bitmesi söz konusu mu, açıkçası bilmiyorum.

Terminolojik olarak, “bitik batarya” olarak ifade ettiğimiz aslında “işlevini tam olarak yerine getiremeyen” bir batarya. Aslında, hala devrede ve çok kısa sürelide olsa, enerji sağlıyor. Ancak o haliyle, hiç bir şekilde işlevini yerine getirmiş olmuyor.

Sorunuza gelirsek, “IMA batarya tamamiyle biterse ne olur?”… Bunun TAM cevabını verebilecek konumda değilim. Ancak fikrimi söyleyebilirim:
* Öncelikle, sadece benzin motoru devrede olur ki 1.3 benzin motoru, bu araç için yeterince güçlü değil. Bu nedenle benzin tüketimi artıyor (bunu yaşadım).
* Akü konusunda, emin değilim. Her iki batarya farklı sistemleri beslese de, “IMA bataryasının bitik” olduğu zamana denk gelen “akü problemleri yaşadım” diye hatırlıyorum. Tesadüf mü bilemem. O dönem, bir kaç defa, “takviye yöntemi” ile aracı çalıştırmam gerekmişti. Hem IMA bataryasını, hem de Akü’yü değiştirdikten sonraki dönemde, bu sorunu yaşamadım (kendi hatamız dışında, farlar açık unutulmuştu). 😉

Sonuç olarak; IMA bataryası boşalmış ve şarj olurken, elektrik motoru hiç devreye girmediğinde, araç, benzin motoruyla kalkıyor, ilerliyor, hızlanıyor vs… Ancak sürüş zevk vermiyor. Benim için en büyük problem buydu. Çok şükür, uzun zamandır bu sorunları yaşamıyorum…. Kimse de yaşamaz umarım.

Gürcistan’dan (veya başka bir ülkeden veya başka bir yöntem ile) batarya temini konusunda, tecrübesi olanlar varsa, paylaşırlarsa sevinirim. Bu hususun ayrıntılarını ben de merak ediyorum.

Yanıtınız için çok teşekkür ederim. Gürcistan konusundan çekiniyorum açıkçası. Galiba Türkiye’de bir yetkili serviste değiştireceğim bataryayı. Şimdilik öğrendiğim kadarıyla parça ücreti 47-48 bin TL bandında.

Furkan Demirel

Emin Bey merhaba, öncelikle site muazzam olmuş emeğinize sağlık, herkese her konuda yardımcı olmaya çalışmışsınız. Benim şöyle bir sorum olacak, son cevabınızda 1.3 benzin motoru olarak belirtmişsiniz ama, örneğin honda crz araçlar 1.5 benzinli 113 hp 145nm tork üretiyor benzin motorunda, sarı sitede bir ilanda hibrit motorun tamamen devredışı olduğunu okumuş çok şaşırmıştım, anladığım kadarıyla böyle bir şey teknik olarak mümkün. sorum şu olacak, ben eski bir crz kullanıcısı olarak, 3 sene aradan sonra tekrar crz alma niyetindeyim şuanda alabileceğim en temiz araç 143000km de bir araç, 2011 model, bu araçlarda garanti kapsamında (150000km garantisi var diye biliyorum) bir yenileme yapabilir miyim? Olur da bu hibrit motor deevredışı kalırsa sizin de deneyiminiz olduğunu belirtmişsiniz araçta yakıt ne kadar yükseliyor? bugünün teknolojisinde 1.5 123 hp atmosferik corollalar 7 küsür fabrika verisi var, o kadar yükseliyor mu bu araçlarda da tüketim? ben ankara trafiğinde normal kullanımda 6.5 LT yaktırıyordum crz ye

Merhaba Furkan bey.
CRZ hakkında bilgim yok ancak benim aracımda Hybrid motorunun devreden çıktığında zamanlarda, hem yakıt tüketiminde hem de aracın çevikliğinde dramatik farklılık oluşuyordu.

En güzeli, “aracı kendiniz test etmesi” diye düşünüyorum. Aracı, bataryasını bitirecek kadar zorlayıp, batarya tekrar dolarken (elektrik motoru devrede değilken) aracın genel olarak nasıl davrandığını inceleyebilirsiniz. Örneğin, ani hızlanmak istediğinizde ne oluyor, yokuşta araç nasıl kalkıyor, anlık yakıt tüketim değerleri nasıl değişiyor vs… Bu bilgiler, size istediğiniz yanıtları verecektir diye düşünüyorum.

Garanti konusunda da bir şey söylemem zor. Kişisel tecrübem; aracımın garantisi devam ederken, Ankara’daki bayiler değil (o zamanlar bayi tarafında, konuya hakimiyet çok düşüktü. Şimdi umuyorum durum farklıdır.), Honda Türkiye’den gelen yetkili yardımcı olmuştu. Batarya garanti kapsamında değiştirilmişti. (Tabi artık Honda Türkiye’diye bir yapılanma var mı bilmiyorum. En son, fabrikayı kapatıp, ülkemizden çıkacakları haberlerini duyuyorduk)

Furkan Demirel

Öncelikle hızlı dönüşünüz için teşekkürler. Söylediğiniz şey uzun yolda virajlı bir dağ yolunda başıma gelmişti aslında, batarya bir süre sonra (uzun soluklu viraj ve tırmanma esnasında) bitip haliyle yol şartlarından dolayı kendisini de şarj etmemişti ve çekişte gerçekten büyük bir düşüş yaşamıştım hatta net olmamakla beraber o yolu 3. – 4. viteslerde çıkmak durumunda kaldığımı anımsıyorum. bu da doğal olarak yakıtımı arttırmıştır diye tahmin ediyorum ama bu durum kişilerin rahatsız olma eşiğiyle aynı çizgide gidiyor demekki, sizin için dramatik derecede rahatsız ediciyken ben o kadar da rahatsız olmamıştım bu durumdan. (Bunun sebebi de eski aracımın 1.6 lpg’li 4 ileri otomatik şanzumanlı toyota corolla olması sanırım 🙂 ) Konuyla alakalı arkadaşların da faydalanması açısından hibrit araçlar özellikle gürcistan da çok yaygın kullanılıyor ve gerçekten orada abd’den gelme 150-200bin mil’de henüz bataryasına dokunulmamış gıcır gıcır priuslar crz’ler görme imkanım olmuştu. Güncel kurlardan dolayı yine bir miktar pahalı olabilir ama tahminimce Gürcistan ufak bir tatil ve hibrit araç tamiri için tercih edilebilecek bir yer. Çünkü vergiler, kur ve ustaların maalesef donanım ve bilgi eksikliğinden kaynaklı ülkemizde sırtımızı dayayabileceğimiz yer bulmak zor.

Dediklerinize katılıyorum. Gürcistan adeta Hybrid araç cenneti gibi. Bence de, orada çözüm bulmak mümkün olabilir.

Furkan Demirel

Bu arada Emin Bey, Ankara da yetkili servisler dışında hibrit motor hakkında bilgi sahibi olan, aracımızı sürekli olarak bakıma götürebileceğimiz bir yar var mı bildiğiniz yoksa siz yıllardır yetkili servislerle mi devam ediyorsunuz bakım sürecine? Bir de bakım maliyetlerinde bir şişkinlik söz konusu mu? Eski CRZ’mi 10 ay kadar kullanıp satmak durumunda kalmıştım o sebeple herhangi bir bakım ortamına girmemiştim araçla, araçta standart atmosferik motorlu araçların bakımından farklı herhangi bir bakım süreci işliyor mu?

Uzun zaman önce Ankara’dan ayrıldım. Bu nedenle, servis konusunda güncel bilgim yok. Öte yandan, önceki aracım Toyota Corolla idi ve o zamanlardan tanıdığım, gönül rahatlığıyla aracımı götürdüğüm bir özel servis vardı. Şaşmaz’da, “Özsönmez Otomotiv”, Murat Usta…

Şu anda kullandığım Hybrid aracı satın aldıktan sonra da, sürekli kendisine gittim. Ancak, takdir edersiniz ki, Hybrid kavramı o zamanlar herkes için “yeni”ydi (Yeri gelmişken ifade edeyim, 2012 yılında bir LPG dönüşüm firması sahibi, yarı fiyatına tüp takmayı teklif etmişti. Amacı, Hybrid motorlu araçlara LPG dönüşümünü öğrenmekti). Hybrid aksamı hariç tutarak söylüyorum, Murat usta işinin ehli bir ustaydı. Yine de uzun zamandır yolumun düşmediğini eklemeliyim.

Açıkçası yıllar geçtikçe, aracımın bakımlarını yaptırma yöntemim değişti. Bu, biraz da zorunluktan dolayı oldu. Uzun zamandır “periyodik bakım” işini şöyle yapıyorum. İlgili malzemeleri kendim temin ediyorum. Motor yağı, yağ filtresi, buji, şanzıman yağı, ampul, lamba, akü vb. ne lazımsa kendim satın alıp, yerel bir ustaya/servise gidip, değiştirmelerini istiyorum.

Zaten, polen fitresi, hava filtresi, su, silecek vs. basitçe kendimizin değiştireceği şeyler.

Batarya ve Elektrik Motoru ile ilgili, batarya değişiminden sonra, 9-10 yıldır hiçbir sorun yaşamadım. (Umarım kimse de yaşamaz).

Bakım maliyetleri (parça fiyatları), ülkenin içinde bulunduğu enflasyonist ortam nedeniyle, son bir yılda oldukça hızlı değişti/değişiyor. Ancak fiyat algımız bozulduğu için artık “hangi şehirde, kim, ne zaman ve ne kadar” hissediyor söylemek zor diye düşünüyorum. (Bu günlerde, aynı ürünü, değişik satıcılarda, oldukça farklı fiyatlarla bulmak mümkün. Bu son dediğim, araç parçalarına özel bir durum değil. Neredeyse gündelik kullandığımız her üründe söz konusu.)

Merhabalar. Site gercekten çok faydalı. Bende civic hibrit düşünüyorum. Hatta cok istiyorum. Ama suan o bütçem yok. Bende sadece arastirarak mutlu oluyorum 😏. Batarya konusuna gelince. Arabam olmadigi halde edindigim bilgiye gore alibaba uzerinden civic bataryalari suanki dolar tl kuruyla (18.5₺) 16000 tl civari fiyati var. Ama buna yol ucretini vs ekleyince 25000 e geliyor. Piller yaklaşık 20-25 kg ağırlığında. Gumruk ucreti nasil oluyor o konuda hic bilgim yok. Gumruk konusunda bilgisi olan varsa ve yazarsa sevinirim. Baskalari da bilgilenir. Bu arada ne olursa olsun. Eger bataryalariniz ölmüşse
Bataryalari degistirmek her zaman daha hesapliya geliyor. Yaklasik 2 senede amorti oluyor. Birde pillerin baslarinda vidalama yerleri var sanirim. Kendi arabam olmadigi icin acip bakamıyorum. Videolardan anlamaya calistigim kadariyla montaji zor değil. Ama tabiki elime alip incelemedim. Varsa yine bilgi sahibi olan, aydinlatirsa seviniriz.

Merhabalar,

Civic Hybrid kullanıcıları için IMA Battery test için yöntem aşağıdaki linktedir. İngilizcedir.

https://www.youtube.com/watch?v=MRnfB6qh_oU

Video açıklamalarında IMA bataryalarının nasıl devre dışı bırakılacağına dair de video bulunuyor.

Her 2 video da çok faydalı diye düşünüyorum. Teşekkürler.

Yeri gelmişken ben de bir ek yapayım.

Bataryanın içini ve bağlantılarını merak edenler için şöyle videolar var.

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=sSoNk89MzvU

https://www.youtube.com/watch?v=TT71em4Ei2Y

merhaba emin bey bende kısa zaman için 2008 1.4 hybrid civic aldım size bir kaç sorum olacak:
– aracıma lpg takılmış bu hybird için bi sorun olur mu lpg de ortalama 100 kmde 10lt yakıyor.
– jantları klasik fd6 jantı ile değişmiş bu şarj etme vs araç için sorun olur mu
– ve en önemli soru aracımın bataryası sizin attığınız videolarda ki gibi bitiyor ama aldığım kişi aldığı kişinin 2 yıl önce batarya değişimi yaptığını söyledi ama serviste yapmamış pahalı olduğu için yurt dışından getirtmiş ve özelde değiştirmiş.
bulunduğum şehirde honda servisinden ayırlam bir ustaya gittim cihaza bağladı bataryaların bitik olduğunu söylediler ama programsal sorun olabileceğinin altını da çizdi ve program için servise gitmem gererktiğini söyledi. servise gittiğimde ise hybrid araçlar için burada servis desteğimiz yok dediler ama oradaki usta bilgilerimi not alıp bana geri dönüş sağlayacağını söyledi.
– aracım bataryası boş iken dik bir yokuşta kalktığımda kalkana kadar canı çıkıyor. sanırım bu da pilden kaynaklı.

Merhaba Ekrem bey,

Öncelikle hatırlı olsun.

* Hybrid+LPG konusunda doğrudan bana ait tecrübelerim yok. Kullananlar olduğunu biliyorum. Klasik içten yanmalı motor dönüşümü ile aynı tecrübelere sahip olduklarını biliyorum. Özel olarak Civic Hybrid’e özel oluşmuş hususlardan bahsedildiğini duymadım.

* Jantları klasik fd6 olarak değiştirilmiş olmasının da, benzer şekilde Hybrid’a özel olumsuz sonuçlar doğurduğunu da duymadım. (Her ne kadar, bir dönem, orijinal Hybrid jantlarının “enerji korunumuna” yönelik bir tasarımının olduğu söylense de, bunu doğrulayan bir bilgiye ulamadım açıkçası).

* Evet, özellikle yokuşta aracın yığılması, bence de batarya ilgili.
Eğer batarya değiştirilmiş ise, aracın ilgili yazılımının da “değiştirilen bataryaya uygun” olarak güncellenmesi gerekir diye düşünüyorum (sonuçta araç üretildiğindeki mevcut batarya teknolojisi ile yıllar geçtikten sonraki batarya teknolojisi aynı değil). Belli ki batarya değişiminde böyle bir aksiyon alınmamış (Bu da düşündürücü tabi). Acaba gerçekten değiştirilmiş mi, bunu ancak Honda Yetkili servisi, aracın kayıtlarını bakarak söyleyebilir. Hangi şehirdesiniz bilmiyorum ancak Ankara’daki yetkili servisler, bundan 10 yıl kadar önce bu kayıtlara bakabiliyorlardı.

İlgili yazılım güncellemesi, doğrusunu isterseniz, uygulamada ağım-şahım bir şey değil. Fakat işe doğru güncellemenin yüklenmesine gelince, “yetkili servis” dışında bir yerde “doğru güncellemenin” bulunma ihtimalini düşük görüyorum.
Diyelim ki, “özel servisin” eline yazılım güncelleme imkanı var. Bu durumda bile, çok sayıdaki güncelleme sürümünden, hangisinin yeni bataryaya uygun olduğunu, yine en doğru şekilde “yetkili servis” bilecektir.

O halde soru şu, 2 yıl önce batarya değiştirildikten hemen sonra bile (eğer değiştirilmiş ise), şimdi sizin yaşadıklarınız, yaşanmamış mı?

Başka bir şekilde ifade edeyim, benim aracın bataryası değiştirildikten bu yana 10 yıl geçti, çok şükür bir sorun yaşamadan kullanıyorum.
Çok zorladığım durumlarda, bataryanın enerjisi bitiyor tabi.
Ör: Bazen yaylalara çıkıyorum, uzun süreli ve dik yokuş çıkmak gerekiyor, bu durumda dikkat etmezsem, geçici de olsa, bataryada enerji kalmadığı oluyor.
Veya çok sıcak havalarda, arka camın hemen altındaki (arka-orta koltuk başlığının arkasındaki) batarya havalandırma bölümünün ızgaraları kapatılmış ise (ör: poşet vs. denk gelmiş oluyor), aşırı ısınma durumlarına karşı önlem olarak batarya geçici devreden çıkıyor (Havalandırma ızgarasının açık olduğuna hep emin olmanızı öneririm).

Honda crz model aracım hibrit batarya boş gösterdiği için çalıştıramıyorum .bu aracı çalıştırmanın bir yolu varmı.başlarda çalışıyor ve gaz versende sönüyordu şimdi hiç çalışmıyor.bu konuda destek verirmisiniz.

Öncelikle geçmiş olsun. Bu hususta benim size önerim ancak aracınızı bir ustaya baktırmanız olabilir. Takdir ersiniz ki bunun ötesinde bir şey söylemem mümkün değil.

MERHABA EMİN BEY DAHA ÖNCE SİZE SORDUĞUM SORUDA ÇOK GÜZEL CEVAP VERDİĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. ELİNİZE KOLUNUZA EMEĞİNİZE SAĞLIK.

SİZE BİR SORUM DAHA OLACAK.

ARACIM İLK KALKIŞTA TİTREME YAPIYOR BUNU 15 YILLIK HONDA SERVİSİNDE ÇALIŞAN BİR USTAYA GÖSTERDİĞİMDE ŞANZIMAN YAĞINDAN KAYNAKLI OLDUĞUNU SÖYLEDİ. ARACIMIN ŞANZIMANIN DA ŞUANDA MOTUL CVT-F ŞANZIMAN YAĞI MEVCUT. USTA BANA HONDA İÇİN ÖZEL SATILAN CVT-F YAĞI OLUDUĞUNU ONU KULLANMAM GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ.

AYRICA YABANCI KAYNAKLAR VE Bİ KAÇ YERDE GÖRDÜĞÜM KADARIYLA BU ARACIN ALDIĞI ŞANZIMAN YAĞI KAPASİTESİ 2.8 LT AMA TÜRKİYE DE USTALAR 4 LT KOYUYORMUŞ. SANIRIM BENİM ARAÇTA DA 4LT VAR .

ŞANZIMAN İÇİN HANGİ YAĞI KULLANMAMI TAVSİYE EDERSİNİZ.

SİZ YAPTIĞINIZ YAĞ DEĞİŞİMLERİNDE KAÇ LT YAĞ KULLANIDINIZ.

ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.

Leave a Reply